Hardverchromen
Met onze hardchroom installatie zijn wij in staat om zowel in- als uitwendig hard te verchromen.
​
Om aan onze duurzaamheidseisen te voldoen hebben wij in 2023 onze installatie omgebouwd van gasgestookt naar elektrische verwarming.
In combinatie met onze zonnepanelen hebben wij een stap gezet in de richting van een duurzaam proces.
HARDVERCHROMEN
Hardverchromen is een oppervlaktebehandeling die wordt toegepast op metalen onderdelen om hun hardheid, duurzaamheid, corrosiebestendigheid en slijtageweerstand te verbeteren.
​
Het proces omvat het aanbrengen van een laag chroom op het oppervlak van een metalen onderdeel.
Hardverchromen is een oppervlaktebehandeling die wordt toegepast op metalen onderdelen om hun hardheid, duurzaamheid, corrosiebestendigheid en slijtageweerstand te verbeteren.
​
Het proces omvat het aanbrengen van een laag chroom op het oppervlak van een metalen onderdeel.
HET PROCES
De chroomlaag wordt aangebracht door het onderdeel onder te dompelen in een bad van een chromaatoplossing en vervolgens een elektrische stroom door het bad te laten lopen. Dit veroorzaakt een chemische reactie die een laag chroom op het oppervlak van het onderdeel afzet.
TOEPASSINGEN
Hardverchromen wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen waar metalen onderdelen onderhevig zijn aan hoge slijtage of corrosie. Het resulteert in een oppervlak dat extreem hard is, waardoor de levensduur van het onderdeel aanzienlijk wordt verlengd.
DUURZAME OPLOSSING
In termen van de levensduur en duurzaamheid van de behandelde onderdelen, is hardverchromen zeer duurzaam. Het proces creëert een harde, slijtvaste laag die de levensduur van metalen onderdelen kan verlengen en de behoefte aan vervanging kan verminderen.
WAAROM EEN ONDERDEEL HARDVERCHROMEN
Er zijn verschillende redenen waarom men kan kiezen voor hardverchromen.
VERHOOGDE SLIJTAGE WEERSTAND
Hardverchromen verhoogt de weerstand van een metalen oppervlak tegen slijtage, wat nuttig is in situaties waar onderdelen constant tegen elkaar wrijven. Hierdoor gaat het onderdeel langer mee.
CORROSIEBESCHERMING
Chroom is bestand tegen oxidatie, wat betekent dat het een effectieve barrière kan vormen tegen corrosie. Hierdoor kan het in agressieve omgevingen toegepast worden.
VERBETERDE HARDHEID
De hardheid van het chroomlaagje dat tijdens het hardverchromen wordt aangebracht, kan helpen de onderliggende metaallaag te beschermen tegen beschadiging of vervorming. De hardheid van de laag ligt tussen de 900 en 1100 HV (66-70 HRC).
GEREDUCEERDE WRIJVINGSCOEFFICIENT
De gladheid van het verchroomde oppervlak kan helpen de wrijving tussen componenten te verminderen, wat de efficiëntie van bewegende delen kan verhogen.
HERSTEL VAN ONDERDELEN
Hardverchromen kan ook worden gebruikt om de afmetingen van versleten of beschadigde onderdelen te herstellen. Door een laagje chroom aan te brengen, kunnen onderdelen die anders vervangen zouden moeten worden, opnieuw worden gebruikt.
VERBETERDE ESTHETIEK
Hardverchromen kan een glanzend, zilverachtig oppervlak op metalen onderdelen creëren, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn.
DE TECHNIEK
Hardverchromen is een galvanisch proces met een uitstekende hechting op diverse metalen en legeringen. Bij hardverchromen wordt d.m.v. elektrolyse een laag chroom op het werkstuk neergeslagen. Hoe langer het werkstuk in het chroombad hangt,hoe dikker de chroomlaag.
​
Dikte van de hardchroomlaag varieert van 100 tot 1.000 micron , voor een breed scala aan toepassingen.
Dunnere lagen worden gebruikt om de levensduur van de componenten in door slijtage onderhevige toepassingen of corrosieve omgevingen aanzienlijk te verhogen.
Dikkere lagen worden toegepast voor reparatie van versleten, beschadigde of verkeerd bewerkte onderdelen.
​
Hardverchromen wordt aangemerkt als een "koud" proces, de temperatuur van 50 - 60 ° C verzekert geen nadelige effecten op de fysische of mechanische eigenschappen van de basismaterialen.
​
Om het basismateriaal volledig af te sluiten van invloeden van buitenaf brengen wij eerst een nikkellaag aan voordat het hardchroom wordt opgebracht.
HEEF 25
HEEF 25 (High Efficiency Electroplating Formulation) is een variant van het hardchroomproces die bekend staat om zijn verbeterde eigenschappen ten opzichte van traditioneel hardchroom. Hier zijn enkele specifieke kenmerken van HEEF 25:
-
Hogere Slijtvastheid: HEEF 25 heeft een aanzienlijk hogere slijtvastheid in vergelijking met conventioneel hardchroom, wat het nuttig maakt voor toepassingen waar extreme slijtage een punt van zorg is.
-
Fijnkorrelige Structuur: HEEF 25 heeft een microkristallijne structuur, wat betekent dat het een veel fijnere korrelgrootte heeft dan standaard hardchroom. Deze fijne korrelgrootte verbetert de hardheid en slijtvastheid.
-
Hogere Hardheid: Dankzij de fijnkorrelige structuur heeft HEEF 25 ook een hogere Rockwell hardheid vergeleken met traditioneel hardchroom.
-
Verbeterde Corrosiebestendigheid: HEEF 25 biedt een uitstekende bescherming tegen corrosie, waardoor componenten een langere levensduur hebben in corrosieve omgevingen.
-
Kwaliteit van het Oppervlak: HEEF 25 kan een gladder en meer uniform oppervlak produceren in vergelijking met traditioneel hardchroom. Dit kan nuttig zijn voor toepassingen waar de oppervlakteafwerking cruciaal is.
-
Milieuoverwegingen: Traditioneel hardchromen heeft milieubezwaren vanwege het gebruik van hexavalent chroom, dat giftig en carcinogeen is. Hoewel HEEF 25 nog steeds een chroomelektrolytisch proces is, zijn er inspanningen gedaan om de milieueffecten van dit proces te minimaliseren.
​
Industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, automobiel, olie en gas, en zware machines maken vaak gebruik van HEEF 25 vanwege de superieure eigenschappen. Het wordt ook vaak gekozen voor componenten die onderhevig zijn aan zware slijtage, zoals hydraulische zuigerstangen, matrijzen, gereedschappen en andere hoogbelaste delen.